Löpning på andra sidan planeten

Utveckling behöver inte innebära att man uppfinner något helt nytt. Oftast sker den effektivaste utvecklingen genom att lära vad andra gör inom andra områden. Det kan vara hur man jobbar i andra sporter eller i andra regioner. Efter några besök i Australien har jag insett att det är ett tränade land. Gör de något som vi kan lära av? Om inte, är det kul att prata löpning med likasinnade.  Så jag lunchade med Kate, Sam och Andreanna för att jämföra hur man tränar och tävlar i Australien jämfört med hemma hos oss.

 Kate - gillar Park run och springer allt från 5k till ultra. Blir motiverad av att tävla. Är med i Trail Runner SA (South Australia) och i en del Facebook grupper där lokala träningar arrangeras.

 Sam - medlem i West Lake Triathlon Club och gjort en del IM och nästan kvalificerat sig till Kona (2min ifrån)

 Andreanna - laddar för en IM i december men tävlar också I traillöpning.

Adelaide är en stad av Stockholms storlek. Den största tävlingen i regionen är City to bay (http://www.city-bay.org.au/ )med ungefär 30 000 deltagare. Det finns även ett antal marathon och halvmaraton  i regionen tex Adelaide marathon samt ett antal i vinområdena Clare Valley, Barrossa, McLaren Vale.  Barossa marathon har 8 000 deltagare. Det största trailloppet är Yurrebilla Ultra Marathon med 56 km av härlig traillöpning I Adelaide Hills (som ligger runt om staden).  Det finns många tävlingar att välja på och tittar man I kalendern finns det ett antal tävlingar varje helg.

Just denna helg går tävlingen McLaren Vale Half marathon. Om inte förr så känns det extra surt att inte kunna springa. Funderar på att vara med i promenadklassen bara för att få lite tävlingsfeeling. Starten är strax efter 8, få se om jag kommer upp i tid. Ofta är det tidig start på tävlingarna härnere.

Melbourne Marathon som går av stapeln imorgon med 32 000 deltagare rekommenderades varmt, platt och vacker bana. Vart lite sugen, kanske något för nästa år….

Ett lite mera udda event var Adelaide Zombie walk (http://www.adelaidezombiewalk.com/) idag. Man klär ut sig, går en runda samt har kul på kvällen.   Stan är full av zombies som ser ut som jag innan morgonkaffet.

Traillöpning stod högt i kurs. Loppen är utmanande men inte samma fokus på att hålla ett högt tempo hela vägen. Trailoppen är oftast under vintern när ormarna pömsar.

Eftersom jag är skadad, blev det en del prat om skador. Vi var alla överens om att ha tillgång till en sjukgymnast som förstår uthållighetsidrott är guld värt. Ingen av oss skulle acceptera ”du ska vila 6 veckor” om det inte var väldigt väl motiverat.

Strava är verktyget som gäller och “If it’s not on Strava, it didn’t happen”!  Känner igen det. Ett annat verktyg som används och som jag inte hört talas om tidigare är Training peaks (https://www.trainingpeaks.com/)  där man synkar ifrån klockan och kan följa upp hur det går mot det program som du fått av din tränare. Det kan vara ett intressant verktyg för de som jobbar som personlig tränare.

Populärt här är att försöka stimulera de som inte träna alls till att komma igång och röra sig. Enkla program av typen “From couch to 5k” är populära. Du får instruktioner i hörlurar hur du ska träna ” spring i 90 sek…. men även hjälp hur du ska äta etc. Enkelt, enkelt är målet. Sedan 25år har man Corporate cup (http://thecorporatecup.com.au/ ) mellan olika team/företag där man tävlar några gånger per säsong varefter det delas ut priser till de som förbättrat sig mest osv

Lunchen slut.

Cheers

 

Kommentarer

TrainingPeaks är vad jag har

Bild för Peter Andersson

TrainingPeaks är vad jag har använt udner ett år då det är vad min coach Jonas använder. Helt okej, men kräver nog betalversionen för att ge ett "wow".

Kul inlägg och intressant läsning!