Inför Stockholm maraton - Anna-Karin Andersson

Vi fortsätter med våra inför Stockholm maraton-profiler och presenterar idag Anna-Karin Andersson. Klicka som vanligt Läs mer eller på rubriken för att se artikeln.
 
Namn: Anna-Karin Andersson
Ålder: 49 år
Antal tidigare maraton: 4
Pers maraton: 3.33 (Stockholm marathon 2010)
 
Hur har träningen gått under vintern?
Vinterträningen har gått lite trögt i år vad gäller löpning, den har mest blivit av på helgerna när det går att springa i dagsljus. Det positiva är väl att jag ändå hållit igång och tränat hela vintern, och även tränat på andra sätt, t.ex. spinning, kontinuerligt.
Jag försöker hålla träningen på en ”lagom” nivå, det är viktigt för mig att den inte blir ännu en punkt på ”måste-listan”, utan istället blir ett sätt att bli av med stress och få ny energi.
 
Hur har du förberett dig inför Stockholm maraton?
Jag har sprungit långpass varje helg. Sedan Friidrottsarenan vid Campushallen öppnade för våren har jag också sprungit intervaller varje vecka. Dessutom har jag lagt till några lättare distanspass varje vecka. Göteborgsvarvet för två veckor sedan var ett kvitto på att träningen ändå gått ganska bra!
 
Vad är ditt mål?
Jag lägger inte ribban så högt i år, det är ok om jag kommer in under 4 timmar, men ska jag känna mig nöjd vill jag nog klara åtminstone 3.45.
 
Hur kommer du lägga upp loppet?
När jag tränar håller jag koll på kilometertiderna, men vid tävling vill jag inte titta på klockan utan springer istället ”på känsla”. Jag har därför ingen direkt plan för loppet som jag håller mig till. Jag tänker inte att jag ska gå ut lugnt för att spara på krafterna utan kör på i det tempo som känns bra! Risken är förstås att det inte håller hela vägen, men jag tar den risken.
 
Vad hoppas du slippa?
Regn och blåst är inte så kul, men inget man kan styra över, så blir det så får man ändå intala sig att det är det bästa vädret. En annan sak jag hoppas slippa är att bli magsjuk på natten innan loppet, som jag blev förra året.
 
Vad ser du mest fram emot?
Att få springa genom Stockholm och allra mest, förstås, att få gå i mål på Stadion en femte gång. En annan sak som jag ser fram emot under loppet är de ställen där familjen står och hejar och langar vätska, det ger extra energi i dubbel bemärkelse!
 
Är det en viktig tävling för dig?
Det är klart att den är viktig så tillvida att jag vill göra mitt bästa, men just i år är jag ju så lyckligt lottad att jag får en ny chans att göra ett bra marathonresultat redan i juli :)
 
Hur ser resten av säsongen ut?
Närmast kommer Jubileumsmarathon i juli, och sedan Stockholm halvmarathon i september.

Tags: