Inför Stockholm maraton - Anders Sederström

Nästa löpare inför Stockholm maraton är Anders Sederström, som hoppas förbättra sitt resultat för sjätte året i rad.
 
Namn: Anders Sederström
Ålder: 57
Antal tidigare maraton: 9 st. Fem i Stockholm och ett vardera i Växjö, Amsterdam, New York och London.
Pers maraton: 3:36:41, satt i New York 2009. Det var bra förutsättningar den dagen. Minns att jag siktade på en tid under 3:50 med tanke på att banan var relativt tuff. Jag hade gjort 3:54 i Stockholm samma år. Men jag måste haft en riktigt bra dag för allt flöt på fram till 34 km innan kroppen började säga ifrån och jag började bli rejält trött.
 
Hur har träningen gått under vintern?
Fram till nu har träningen gått över förväntan. I stort sätt har jag tränat 5-6 gånger i veckan. Jag har inte varit sjuk eller haft några skador under hela försäsongen vilket inneburit en bra kontinuitet i träningen. Men i lördags började jag få ont i halsen, så nu hoppas jag att det inte ska påverka mina sista träningsförberedelser.
 
Hur har du förberett dig inför Stockholm maraton?
Jag har använt mig av Szalkais träningsprogram inför Stockholm Marathon med måltid på 3:30. Jag gillar när träningen har en tydlig struktur och en bra variation. För mig bidrar träningsprogrammet dels till att planerade pass blir genomförda, även om det tar emot ibland, och dels till att jag försöker pressa mig till uppsatta tidsmål. Jag har i år också varit distansmedlem i Team Stockholm maraton (TSM). Vid ett par tillfällen, när jag varit i Stockholm, har jag sprungit långpass tillsammans med dem. Dessutom var jag i Portugal i mitten av mars och tränade tillsammans med TSM och Anders Szalkai. Jag har i år lagt in ett separat styrkepass i veckan, inriktat mot mage, rygg, ben och vader. Sen har jag kört jympa på Friskis & Svettis som återhämtningspass där jag också fått lite styrkeövningar på köpet.
 
Vad är ditt mål?
Det här blir mitt sjätte lopp i rad i Stockholm. Jag har hittills lyckats förbättra mina tider varje år och hoppas kunna fortsätta den trenden även i år. Förra året sprang jag på 3:39:26. Så en tid ner mot 3:35 skulle vara mer än godkänt.
 
Hur kommer du lägga upp loppet?
Jag ska försöka hålla igen lite i början så att jag inte dras med i ett för högt tempo. Men eftersom jag startar i startgrupp C så blir det förhoppningsvis en bra öppning på loppet. Målet är att försöka hålla ett så jämnt tempo som möjligt genom hela loppet. Strax över 5 min/km tror jag skulle vara möjligt.
 
Vad hoppas du slippa?
Jag har under de senaste åren drabbats av kramp i vaden under den sista milen. Ifjol stannade jag minst 10 gånger för att stretcha vaden innan jag gick i mål. I år ska jag springa i kompressionsstrumpor och komplettera med mineraler under loppet. Har provat loppets sportdryck på mina senaste långpass och det verkar som magen klarar den riktigt bra. Den kan förhoppningsvis också hjälpa till att hålla kramperna borta. Sen hoppas jag att jag tränat tillräckligt mycket för att klara mitt planerade tempo.
 
Vad ser du mest fram emot?
Jag ser fram emot löparfesten, som det alltid blir med många löpare och mycket publik runt banan. Det är en fantastisk känsla att röra sig i vimlet med alla löpare på Östermalms IP och de sista minuterna innan start. Sen är det alltid kul att träffa löparvänner som jag lärt känna de senaste åren från olika delar av Sverige. På kvällen träffas vi och dricker ”sportdryck” och summerar dagens prestationer.
 
Är det en viktig tävling för dig?
Mitt långsiktiga mål är Berlin Marathon i höst, där jag ska försöka springa under 3:30. Så Stockholm är ett viktigt delmål för att se om jag kan börja närma mig mitt uppsatta mål. Göteborgsvarvet gav ett positivt besked. Om jag dubblar min halvmaratid därifrån och lägger till 10-20 min, enligt senaste ”Runner´s”, så borde jag kunna springa ett maraton under 3:30. 
 
Hur ser resten av säsongen ut?
Jag kommer bland annat att springa Trosa Stadslopp, Jubileumsmaran den 14:e juli, Midnattsloppet och Stockholm halvmaraton innan det är dags för årets stora lopp i Berlin, i slutet av september.

Tags: 

Kommentarer

Ser fram ermot att dricka

Ser fram ermot att dricka "sportdryck" efter loppet  o fira att du fixat 3:35 !! //löparvännen från annan del av Sverige

Det ska bli trevligt att

Det ska bli trevligt att träffas efter loppet och återställa vätskebalansen. Jag tar med keps.