IK Akele utökar antalet träningspass per vecka

 

Under våren 2014 ökar vi antalet pass för seniorer till hela fyra stycken per vecka. Ansvarig tränare kommer varieras ur en tränargrupp för att få lite mer variation.
 
Många tränar mot Göteborgsvarvet och/eller Stockholm Maraton och under våren kommer träningen (främst torsdagspassen) att läggas upp med dessa två lopp i fokus.
 
Måndagspasset är ett tröskelintervall-pass utomhus där träningen kommer ske parallellt med juniorträningen. Tanken är att grupperna ska ha utbyte av varandra och ibland köra tillsammans. Tröskelintervaller är längre intervaller där farten är lite lägre (ungefär halvmarafart) och används för att träna hjärta och lungor och dess förmåga att förse kroppen med syre och energi.
 
Varannan tisdagar finns ett styrketräningspass för juniorerna som nu öppnas upp även för seniorerna.
 
Intervallpassen på torsdagar kommer att ligga kvar som tidigare. Skillnaden här blir att de korta intervallerna kommer få mer och mer utrymme framemot maj. Detta för att öka hastigheterna och ta tillvara på möjligheterna som löparbanan ger. Tröskel och längre intervaller kommer främst att köras på måndagspassen. 
 
Veckans långpass är lagt på lördagsförmiddagar. Vi springer ca 2h och fartgrupperna anpassas efter de som dyker upp. Målet är att ingen ska behöva springa själv. 
 
Januari och februari tillhör grundträningsperioden och här ligger fokus på lite längre intervaller och tröskelträning. Under mars och april går vi in i en träningsfas där vi börjar att arbeta upp hastigheten i löpningen och under maj fokuserar vi på formtoppning inför de kommande loppen. 
 
Den 6 februari är torsdagspasset ersatt av inomhus KM på 3000m/1000m. Det här är ett ypperligt tillfälle att testa formen med hjälp av ett Coopertest (3000m på så snabbt tid som möjligt). När du har en tid får du hjälp med att beräkna ditt VO2max. VO2max är ett bra testvärde och i slutet på maj/början juni kommer det finnas möjlighet att göra samma test igenom och se hur värdet har förändrats.
Se alla KM som ett bra sätt att testa formen under kontrollerade former.
 
Tjejträning och ultralångpass kommer att förekomma ungefär en gång per månad och annonseras i god tid på hemsidan och Facebook. Om intresse finns kommer det även att anordnas utflyktslöpning på nya platser. 
 
IK Akeles diskussionsgrupp på Facebook är ett bra ställe att hitta träningssällskap och är öppet även för personer som inte är medlemmar i Akele.

Kommentarer

Tack för detta ambitiösa

Tack för detta ambitiösa träningsupplägg. Hoppas många hänger på så det ger extra stimulans för alla oavsett träningsbakgrund och förmåga.