Intervju med en nybliven världsmästare

Klockan är strax efter halv nio, en lite småkylig torsdagsmorgon i Ngong. Ovanför den röda grusbanan, belägen på ca 2000 m över havsnivån tornar höjderna upp sig med dimman liggande som ett lock ovanpå. Löpare börjar strömma in allteftersom och efter en stund är 400 m-varvet fyllt av entusiastiska löpare. 

 

En av de är Hellen Obiri. Hon är en av Kenyas allra starkast lysande långdistanstjärnor just nu, med en näst intill overklig meritlista. På hennes CV finns bland annat 1 VM-guld, 1 IVM-guld, 1 OS-silver och 1 VM-brons. Dessutom är hennes personliga rekord på 5000 m, 14:18, den femte snabbaste tiden som någonsin presterats av en kvinna.

Hellens kvalitetspass bestod denna dag av strukturerad fartlek i form av 5 x (6 min snabbt + 3min jogg). Trots att de snabba delarna avverkades i närheten av 3 min/km såg det så avslappnad och lätt ut. Så enkelt. Jag skulle ljuga om jag påstod något annat. Efteråt ställde jag några frågor till henne om livet som världselitlöpare och det samtalet ska ni nu få följa.

 

När började du springa seriöst och vad inspirerade dig till detta?

 

  • Jag började springa 2003, när jag var en ung tjej som gick på gymnasiet. Jag ville representera det kenyanska landslaget och Nike.

 

Har du någon förebild som du har sett upp till genom karriären?

 

  • När jag var ung såg jag Vivian Cheruiyot* springa och hon är fortfarande min förebild.

 

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?

 

  • Måndag: Långpass i högt tempo

       Tisdag: Kvalitetspass på bana

       Onsdag: Lugn distans

       Torsdag: Kvalitetspass på bana

       Fredag: Backpass

       Lördag: Långpass i lugnt tempo (80 - 100 min)

       Söndag: Backpass

 

Brukar du genomföra någon alternativträning, såsom gym, för att vara stark och hålla dig skadefri?

 

  • Ja, oftast kör vi gympass på måndagar och onsdagar efter morgonpasset.

 

Brukar du ta någon säsongsvila? I sådana fall, varför väljer du att göra detta?

 

  • När jag avslutar säsongen i september brukar jag oftast ta ett break från träningen i 3 veckor, på grund av att jag har gjort mycket träning sedan januari. Då hinner kroppen återhämta sig från den hårda träningen. Man kan inte träna konstant från januari ena året till januari året efter, för då kommer man trötta ut kroppen. Därför är det bra att vila under 3 - 4 veckor, för att sedan komma tillbaka och starta grundträningen. Då kommer kroppen att vara fräsch till den kommande säsongen.

 

På din tävlingsnivå gissar jag att kosten är en viktig del för att orka träna. Hur ser dina kostvanor ut? Tillåter du dig själv att dricka läsk och äta snacks ibland?

 

  • Här i Kenya äter vi mycket chapati**, ugali*** och lokala grönsaker. Det viktiga är att äta balanserat. Man kan inte äta ugali eller ris sju dagar i veckan, utan det är bra att variera med exempelvis frukt. Som idrottare är det inte lämpligt att dricka läsk, för det är inte bra att få i sig mycket socker. Det är bättre att dricka vatten. Istället kan man variera med färsk juice och mycket frukt för att kroppen ska återhämta sig och fylla på med de kalorier som har förbränts.

 

Du har haft en fantastisk säsong i år med VM-guld på 5000 m, du vann den totala Diamond League-serien och innehar även världsårsbästan över 3000 m och 5000 m. Hur går dina egna reflektioner kring säsongen som varit?

 

  • Jag kan nog säga att 2017 har varit min bästa säsong någonsin. När jag startade upp träningen i januari var mitt mål att prestera bra på 5000 m och vinna VM. Jag starta med terräng och inomhustävlingar. Jag vann IAAF Indoor Tour och därefter åkte jag till Diamond League-galan i Shanghai. Där slog jag personligt rekord på 5000 m med 14:22. Efteråt tävlade jag på 1500 m, 5000 m och 1 mile och slog personligt rekord på både 5000 m och 1 mile, dock inte på 1500 m då jag inte har den farten nu. Det var fantastiskt för mig och jag hoppas att 2018 blir en fantastisk säsong också!

 

Blir du nervös inför stora tävlingar såsom OS, VM och Diamond League, eller kan du behålla lugnet med hjälp av din rutin?

 

  • Som elitidrottare har man press på sig. Om man exempelvis satsar på VM vet man inte vilka man kommer att tävla emot och det finns inga farthållare. Du är ensam och kan inte ta hjälp av någon annan. Man åker dit för att göra sitt bästa. Man har tränat hårt och har en tro på att man kan vinna, åtminstone att göra sitt bästa.

 

Ett inomhus-VM och den årliga Diamond League-serien är några tävlingar som väntar under 2018. Vad har du för målsättningar inför den kommande säsongen?

 

  • Mitt huvudfokus är att vinna guld på 3000 m under inomhus-VM. Efter det ska jag nog springa Samväldesspelen. Därifrån siktar jag på att slå mitt personliga rekord på 5000 m.

 

Avslutningsvis, vilka är de viktigaste faktorerna som har tagit dig till världstoppen på löparbanan?

 

  • Till att börja med så måste man vara disciplinerad om man vill bli en elitatlet. Man måste vara redo att göra arbetet som man blir tillsagd att göra. Ibland har man väldigt tuffa pass som måste göras om man vill lyckas. Som elitidrottare kan man inte säga att man inte vill göra vissa saker. Man måste också visa unga idrottare att man lägger ner arbetet. Det viktigaste är disciplin och engagemang. Om man vill bli världsmästare måste man ha ett engagemang för sin träning.

 

 

 

OBS! Något som inte framgick i intervjun med Hellen är att hon vanligtvis även genomför en lugn kvällsjogg, så de flesta dagarna består alltså av två löppass!

 

*Vivian Cheruiyot, kenyansk långdistanslöpare som bland annat har 

4 VM-guld, 1 VM-silver, 1 OS-guld, 2 OS-silver, och 1 OS-brons på meritlistan.

 

**Chapati, bröd som steks bestående av mjöl, vatten, olja, socker och salt.

 

***Ugali, en fastare, degliknande majsgröt bestående av majsmjöl och vatten.