Att träna i Tbilisi

När jag flyttade till Georgien i slutet av November var mitt störesta orosmoment hur det skulle gå med löpträningen. Är det säkert att springa utomhus? Finns det nånstans att springa? Kommer folk tycka jag är galen?

Efter rätt mycket googlande och snokande på Strava kom jag ändå fram till ett saker.

  • Det finns folk som springer
  • Dåligt med löparbanor
  • Nära vår lägenhet fanns en fin park som folk verkade springa i
  • Det fanns ett berg utanför Tbilisi som verkade lovande, ett par hundra meter från vår lägenhet.

Med denna kunskap åkte jag till Tbilisi med hopp om att det skulle gå bra att bedriva löpträning om ändå klart annorlunda mot vad jag är van vid.

När jag nu har bott här i dryga två månader och kan konstatera att det går bra att springa här. Om man kan tänka sig att springa mycket backar alltså. Antal löprundor med under 200 klättrade höjdmeter är lätta att räkna. Säkerheten är inte ett problem, Tbilisi är en av Europas säkraste huvudstäder. Det finns dock ett stort bekymmer.

Trafiken

Ja, vad ska man säga. Bilisterna här är... ja, galna. Högt tempo och det kan hända saker hela tiden. Cykelbanor existerar inte och trottoarerna bjuder inte på någon trevlig löpning. Huvudsyftet med trottoarerna verkar inte vara ett säkert ställe för folk att gå på utan i första hand är det parkeringsplatser. Det går som tur är att hitta mindre gator att springa på där det inte är så mycket trafik. Dock måste man vara helt fokuserad på vad bilisterna får för sig och vara beredd på att agera därefter. Som tur är är bilisterna vana att mycket händer och brukar vara snälla och släppa fram mig.

Trafiken gör också att luften inte är supertrevlig. Mycket smog vissa dagar så jag försöker att undvika de mest trafikerade gatorna.

Parkerna

Jag har tur som råkar bo hyfsat nära Tbilsis bästa parker. Vake Park och Hippodrome Park. Till Vake Park har jag ca 2km vilket är helt ok att ta sig genom trafiken. Väl där bjuder parken på massa vägar och det är ca 3km runt hela parken. Det är alltid mycket folk där och strosar runt, oftast ett par andra löpare och en massa hundar. Både tama och gatuhundar. Här brukar jag köra mina distanspass när jag vill undvika backar.

Den andra parken, Hippodrome Park, brukar jag använda för längre intervaller. Det är en gammal kapplöpningsbana för hästar. Således platt och oval, ca 1600m runt. Känns bra att ha ett bra stlle för att köra "mile"-intervaller. Det ska man väl ha om man är en riktig löpare?

Hippodrome Park

Berget

Udzu heter berget där jag brukar spendera mina löprundor. Jag kommer skriva ett mer detaljerat inlägg om det här berget senare. Trevligt rent generellt, rätt mycket stigar och grusvägar. Toppen är på 1400 meter över havet, jag brukar få till ca 1000 höjdmeter om jag orkar ta mig ända till toppen.

Toppen

Hundarna

I Tbilisi finns det rätt många gatuhundar. Alla jag har stött på hittills har varit snälla. En och annan tycker det är roligt att springa med en stund. Det är dock alltid ett litet orosmoment, speciellt när jag träffar på dem utanför stan. 

Så det går helt ok att springa här. Speciellt när dagarna nu blir längre och det blir möjligt att springa tidigt på morgonen eller kvällen. Nu har jag inte prioriterat löpningen speciellt högt hittills, det finns så mycket annat att upptäcka i ett nytt land. Så vi får se hur det går när formen ska slipas på allvar.